به گزارش شهرآرانیوز؛ قرار بود بعد از انعقاد قرارداد و شروع کار ساخت مسکن، در مدت دو سال تعداد زیادی از خانوادههای محروم و کمبضاعت در خیابان پنجتن ۵۵ مشهد صاحب مسکن شوند، اما بعد از چندین و چندبار پلمبشدن پروژه، باز هم سقفی برای محرومان ساخته نشد. قرار بود طبق تفاهمنامهای مشترک بین شهرداری مشهد، بنیاد مسکن و استانداری در سال۱۳۹۹، یک پروژه ساختمانی برای افراد محروم و حاشیهنشین مشهد کلید بخورد.
در این میان تعدادی از معلولان و برخی مددجویان کمیته امداد امامخمینی (ره)، مددجویان بهزیستی و حتی گروهی از طلاب و روحانیان در زمره بهرهمندی از این خانهها قرار گرفتند و مقرر شد با این کار، تعداد زیادی از خانوادهها خانهدار شوند. کار ساخت و پیریزی هم خوب پیش رفت تا اینکه دو سال بعد یعنی در سال ۱۴۰۱ به دلایل متعددی پروژه مسکن محرومان در خیابان پنجتن ۵۵ مشهد پلمب شد. کشوقوسها و پلمبهای پیدرپی در ادامه روند ساخت مسکن محرومان ادامه داشت تا اینکه مسئله پلمب یک پروژه بزرگ بالاخره رفع شد.
انتظار میرفت از این به بعد کار با جدیت بیشتری پیش برود تا خانوادههای محرومی که با هزار بدبختی توانسته بودند داروندارشان را یککاسه کنند و بهعنوان سرمایه اولیه در اختیار پروژه قرار دهند، دوباره با درهای بسته و موانع ساخت روبهرو نشوند. بهگفته تعدادی از متقاضیان مسکن محرومان، قرار بود وام کمدرصدی با پول زمین گرفته شود و در اختیار افراد متقاضی قرار داده شود تا افراد بتوانند از طریق وام، بخش دیگری از سهم اولیهشان از ساخت زمین را بپردازند و در کمتر از یکسال زیر سقف خانه خودشان شب را به صبح برسانند که این هدف هم محقق نشد.
فاطمی: درخواست داریم درباره وضعیت مسکن محرومان در خیابان پنجتن ۵۵ گزارشی تهیه کنید. این پروژه قرار بود دوساله به متقاضیان تحویل داده شود، اما چه شده که پروژه بدون هیچ پیشرفتی باقی مانده است؟ اطلاعرسانی کنید که چه زمانی قرار است افتتاح شود؟
رجبی: لطفا وضعیت پروژه مسکن محرومان مشهد (پنجتن۵۵) را پیگیری کنید. سالهاست که چشمانتظار افتتاح هستیم، اما هنوز پروژه به نتیجه نرسیده و دراینباره وضعیت تسهیلات بانکی مشخص نشده است. با این قولها و وعدهها بعید است که بعد از گذشت چهار سال، امسال به متقاضیان تحویل داده شود.
حسنی: وضعیت مسکن محرومان پنجتن ۵۵ به کجا رسید؟ هر بار که از کنار پروژه عبور میکنیم، تغییری در روند ساخت مشاهده نمیشود. قرار بود با پول زمین وام بگیرند و در اختیار مالکان قرار دهند تا کار ساخت سرعت بگیرد، اما در اوضاع کنونی خبری از هیچ حرکتی برای ادامه روند ساخت نیست. لطفا پیگیری کنید.
برای پیگیری مطالبات مردم با تعدادی از شهروندان متقاضی مسکن محرومان در پنجتن ۵۵ گفتگو میکنیم. خانم صراف دراینباره به گزارشگر ما میگوید: این پروژه از اواخر سال ۱۳۹۹ کلید خورد. مسکن محرومان خیابان پنجتن مشهد در حقیقت پروژه مشترکی برای تهیه مسکن مددجویان بهزیستی، کمیته امداد امامخمینی (ره)، طلاب و روحانیان و محرومان مشهد است.
او میافزاید: سال ۱۳۹۹ کار ثبتنام متقاضیان تمام و مقرر شد مسکن دوساله به ما تحویل داده شود. در همان سال مبالغی از متقاضیان دریافت کردند و قرار شد مبلغی هم وام گرفته شود تا متقاضیان اقساط وام را بهعنوان بقیه سهمشان از پرداخت با این روش به پیمانکار بدهند.
وی ادامه میدهد: در اوضاع کنونی که بیش از دو سال از زمان وعده اولیه برای بهرهداری گذشته است، این موضوع به گوشمان رسیده که موضوع گرفتن وام برای تأمین نقدینگی کلا به بنبست خورده است.
شهروند دیگری دراینباره میگوید: همسر بنده از طریق حوزه برای دریافت مسکن محرومان ثبتنام کرده است. در مرحله اول ۱۰۰ تا ۲۰۰ میلیون تومان بهصورت نقد پرداختیم و مبالغ دیگری را هم در فواصل مختلف واریز کردیم. تا الان حدود ۴۵۰ میلیون تومان نقدی واریز کردیم و قرار بود حدود ۳۵۰ میلیون تومان بهازای هر متقاضی وام بگیرند و ما اقساطش را پرداخت کنیم. الان با گذشت چند سال خلفوعده از زمان بهرهبرداری، متأسفانه میگویند وامی در کار نخواهد بود.
خانم حسنی میافزاید: این وام قرار بود در قالب وام مسکن روستایی به مبلغ ۳۵۰ میلیون تومان با کارمزد ۴ درصد و بازپرداخت بیستساله به ما ارائه شود که اکنون پروژه به بنبست خورده است. مسئولان ذیربط میگویند مشکل فعلی، شهرداری است که سند را بهنام بنیاد مسکن نزده است تا بتوان وام گرفت.
وی ادامه میدهد: از مجموع این واحدها، تعدادی حدود ۸۰ درصد و برخی حدود ۵۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشتهاند و بخشی از واحدها هم هنوز ۲۰ درصد پیشرفت نکردهاند. حتی شرکتهای خدماتی مانند آبوفاضلاب و اداره گاز برای انشعابات پای کار نمیآیند، چون معتقدند پروژه باید کامل تمام شود تا انشعاب بدهند.
فرخی شهروند دیگری است که دراینباره وارد گفتگو میشود و میگوید: مسئولان دلیل کندی کار را کمبود منابع مالی اعلام میکنند. بنیاد مسکن هم به قشر محروم نمیتواند فشار وارد کند. سؤال ما این است که چرا نباید نهادهای متولی کنار هم بنشینند و مشکل قشر نیازمند را برطرف کنند؟ چرا زمان بهرهبرداری و تحویل را برای ما مشخص نمیکنند؟
بهدنبال پیگیری این خواستههای شهروندان، مدیرعامل انجمن خیران مسکنساز خراسانرضوی دراینباره میگوید: وامی که قرار بود به این پروژه تعلق بگیرد، از طریق دولت حمایت نشد. پروژه در اوضاع کنونی مشمول تورم شده است و باید منابع مالی تأمین شود تا ادامه کار ساخت قوت یابد.
محمدرضا شافعی در پاسخ به اینکه آیا مشکل تأمیننشدن نقدینگی از طریق وام، به انتقال سند از سوی شهرداری مرتبط است یا خیر، بیان میکند: مشکل زمین حل شده است. شهرداری با کمیته امداد امامخمینی (ره) تفاهم کرده و زمین در ید کمیته امداد قرار گرفته است. موضوع واگذاری زمین اکنون مشکلی ندارد. پروژه را منابع مالی جلو میبرد. خرید مصالح و اجرا به پول نیاز دارد. ما قرار است سود پیمانکاری دریافت نکنیم، اما منابع مالی باید جور شود تا پروژه اجرا شود.
وی با اشاره به مسئله تورم، تأکید میکند: در موضوع ساختمانسازی موضوع تورم را همواره باید مدنظر بگیریم. بهعنوان مثال بانک مرکزی در وضع کنونی هزینه ساخت را فرضا متری ۱۰ میلیون تومان مطابق نهضت ملی در نظر میگیرد، اما در جریان ساخت پروژه که فرضا دو سال طول میکشد، روی این نرخ تعدیلی لحاظ میشود. براساس شاخصهای تعدیلی دولت تا پایان سال، این عدد اولیه باز هم بر فرض مثال بهجای ۱۰ میلیون تومان بهازای هر متر، حدود ۱۲ میلیون تومان قابل محاسبه است. با این حساب، متقاضیان باید مابهالتفاوت این عدد را بدهند تا کار پیش برود. با آورده اولیه حدود ۴۴۰ میلیون تومان توسط هر یک از متقاضیان برای همین پروژه پنجتن ۵۵، کار ساخت پیش نمیرود.
شافعی اظهار میکند: اکنون قیمت همین واحدها بین ۱.۵ تا ۲ میلیارد تومان برآورد شده است. اگر ما برای این واحدها سود را هم در نظر نگیریم، باز هم فاصله زیادی برای تأمین ریالی وجود دارد.
مدیرعامل انجمن خیران مسکنساز خراسان رضوی میافزاید: اکنون مشکل زمین حل شده است، اما برای وام باید وام نهضت ملی را بگیریم، چون وام حاشیه شهر دیگر به این واحدها تعلق نمیگیرد. وام دریافتی برای این واحدها در نهایت وام نهضت ملی خواهد بود و قوانین پرداختی هم مطابق وام نهضت ملی خواهد بود.
شافعی بیان میکند: ما زمانی میتوانیم به مردم قول بدهیم که پول باشد. ما نمیتوانیم درباره چیزی قول بدهیم که در دستمان موجود نیست. برای وامی که هنوز معلوم نیست، نمیتوانیم قول بدهیم.
وی میگوید: این پروژه اکنون از پیشرفت ۶۵ درصدی برخوردار است. اگر منابع مالی تأمین شود، تا یکسال آینده کار تمام میشود.